Engasjemang og fokus

Skjermbilde 2020-05-27 kl. 00.14.43.png

Jeg får ofte spm om trening på mail - så fremmover nå så kommer jeg til å ta opp dette på bloggen vår ;)
Skulle du lure på noe så send oss gjerne en mail på kurs@bissevov.no så skal vi se om det ikke kommer med på bloggen fremmover ;)
Første tema for oss er

Engasjemang og fokus

Hva er egentlig engasjemang for deg?
For MEG derimot så er det når hunden gir meg trøkk, tillit og selvtillit når vi holder på - enten det er trening, konkurranse eller show.
Engasjemang blir rikelig belønnet fra min side.
MEN - engasjemang skal også komme på frivillig basis fra hunden. Det skal aldri tvinges frem.
Dette er dog slik jeg trener - og min filosofi. Det betyr IKKE at alle andre MÅ ha det sånn. Dette er ment som velmenende "tips og triks" - og "plukk det som passer deg" ;)
Ja, jeg kan "leke de opp" og gire de generelt opp, men da må fokuset i tillegg være tilstede for at ting skal fungere.
Er det ikke det så blir det "halvveis" treninger som forsvinner ut i sanden til ikkeno.

Hvordan starter man så med det?
For meg er det som sagt viktig at det er hunden som tar initiativet - dog sammen med deg. Men man finner fort ut om de er "med på leken fordi du er gira" eller om de faktisk mener det.

Eks
Vega - hun mener alvor, men hun er også en 8 år gammel border collie som jobber utrolig godt om dagen og som vet hva det vil si å trene. Hun gir virkelig ALT på trening. Fullt fokus og fullt engasjemang. Henne er det jeg som må stoppe for hun er klar any day at any time greie.

Kanutten er en 4 år gammen golden retriever - hun gir ALT, men KAN miste fokus innimellom. Da er det min oppgave å la henne komme tilbake til engasjemanget uten for mye fuzz fra min side. Det er INGEN tvil om at det har hjulpet på hennes trening å få finne ut av ting litt på egenhånd.
Før fortalte jeg henne steg for steg i treningen hva hun skulle tenke, hva hun skulle mene og hva hun skulle gjøre. Nå får hun "frie tøyler" og jeg nyter å se hun koser seg når vi trener. Ingen tvang som i "du skal" og da får jeg en hund som VIL jobbe og gir ALT for belønningene sine.

Jeg har også en gylden regel når det gjelder trening her. En regel som kom for noen år siden da jeg fikk Fant.
Han er den pussigste hunden jeg har, men han er litt sånn - hvis han ikke er klar og åpen i hode når vi skulle trene - så ble samtlige treninger kjempeteite. Joda, han gjorde det han skulle, men det var ingen tvil om at han sleit med ting. Han hadde heller ingen glede av det når jeg så på videoene etterpå. Ei heller noe engasjemang. Han gjorde ting fordi han fikk beskjed om det...

Derfor trener jeg ALDRI hvis jeg har en dårlig dag - eller hvis hundene klart og tydelig viser at i dag passer det ikke.
Dette er meg .. og det er ytterst sjeldent at jeg ikke har trent fordi det ikke passer for hunden, men det har hendt.
Eks så synes gamle Ronja at det var ekstremt vanskelig å trene 50 m unna agilitybanen. Det var IKKE det at hun ikke hadde fokus på meg, men en hund gneldra og bjeffet VELDIG når den trente og man kunne se hun ble satt ut.
Istedenfor å trene LP da - så satte jeg meg ned 100 m unna å lot henne få rotrening slik at hun kunne "se på livet" og se at ting ikke var så vanskelig som hun skulle ha det til. Så fikk hun pause i bilen før vi hadde 2 lekeøkter på rad.
SÅ startet treningen - selv med gneldrete hund 50m unna. Da var hun på jobb - da var hun med meg og man kunne virkelig se at hun ønsket å jobbe. Samtlige treninger på den plassen senere var knall.

Jeg er med andre ord ingen fan av å tvinge hundene til trening når de ikke er klare for det. Hundene skal lære seg til (for min del) at de får trene så mye de bare vil - når de selv er engasjerte.

Tidspersperspektiv og hvor lenge trener man av gangen?
Noen kan trene i timesvis - noen kan trene bare noen min før hunden detter ut.
Dette er noe som må bygges opp over tid.
Derfor trener JEG alltid små, korte økter til å begynne med hvor hundene alltid lykkes og hvor belønningen i enden er stor.
Da er det dette minnesbilde hunden har når du er ferdig - og som de forhåpentligvis husker når du skal trene igjen.

Team Bissevov Dogtraning - Come and join the fun!


0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!

Legg igjen en kommentar