Kan hvem som helst kalle seg hundeinstruktør??

Jeg har lurt på noe … hva er det som gjør at JEG kan kalle meg en hundeinstruktør? Hva er det egentlig som skal til for å få den titelen?
Etter hva jeg har skjønt – ingenting!

De siste ukene har jeg planlagt høstens kurs her på plassen og i den forbindelse også søkt etter et par instruktører som vil være med.
Dumme meg “satte ingen krav” for jeg tenkte at om man bruker titelen “hundeinstruktør” så er det fordi man kan. Jeg ser det som en ære å kunne kalle meg det jeg.

Flere av de som sa de kunne holde kurs her -som kalte seg instruktører, har hverken erfaring eller utdannelse. 2 av de hadde ikke engang hund, men så det som lett tjente penger.
Er det virkelig “så enkelt”???

Eks – jeg har det ene trinnet via NKK, men som jeg ikke har lov til å reklamere for at jeg har med mindre det er kurs via en NKK registrert klubb. – men jeg er i tillegg rally lydighetsinstruktør  faktisk ut ifra de 2 kalle meg instruktør – men jeg forholder meg til de tingene jeg kan -altså lydighet, rally lydighet, triks og frisbee freestyle.
Hvis man i tillegg legger til de 35 årene jeg har hatt hund, de 17 årene jeg har konkurrert i div sporter med egene hunder i inn og utland samt alle kursene jeg har gått og erfaringene jeg
har dratt med meg – så bruker jeg ordet hundeinstruktør med stolthet.
Ingen expert på noen som helst måte, men jeg tror jeg klarer å formidle – på en positiv måte hva hundetrening dreier seg om.
Men om man ser på div grupper på f.eks facebook hvor det blir annonsert hundekurs over det ganske land – så blir jeg litt satt ut. Er man “fersk” hunde eier ” så er det faktisk ikke lett å finne frem i den jungelen av kurs. For hvordan skal de vite hva som er bra og ikke.
Eks- jeg så et kurs jeg kunne tenkt meg og gå – så jeg tok kontakt å spurte om litt info om selve kurset.
Hva viste det seg at det var? Overpriset kurs med en “instruktør” som aldri før hadde holdt et slikt kurs før, men synes det virket intr nok til å prøve ut”. Jeg fulte opp med å spørre om damen på noen som helst måte var utdannet innen dette – fikk til svar at “nei,men er det ikke morro å da teste det ut sammen”
Hvorfor skal jeg bet masse penger for det?

Jeg VET at all verdens fancy utdannelser ikke nødvendigvis gjør at man blir en god instruktør – og omvendt. All verdens erfaring er ikke nødvendigvis nok til å være det heller, men jeg har veldig tro på at en kombinasjon av de to til sammen kan gjøre en til en god instruktør.
Jeg kan gå mange utdannelser…. jeg har flere jeg skal gå innen hund over de neste årene fordi jeg ønsker å utdanne meg som både utøver OG instruktør. Jeg sier IKKE at man MÅ konkurrere for å være instruktør heller.. Men personlig så ville jeg ikke gått for en “instruktør” som ikke har noe å vise til – hverken via utdannelse eller noe som helst med egen hund annet enn at den er en fin familiehund. Hvordan skal de kunne lære meg eliteøvelser i lydighet hvis de ikke trener det selv, ikke har erfaring fra lydighet, eller noen som helst form for utdannelse innen det? For jo, disse “instruktørene”finnes …

Jeg vet … brannfakkel …
Men jeg blir skikkelig frustrert … å hvis jeg som erfaren hundemenneske blir det i den jungelen – hvordan har ferske hunde eiere det da?

 

6 thoughts on “Kan hvem som helst kalle seg hundeinstruktør??

 • 1. august 2017 at 20:33
  Permalink

  Godt innlegg. Og jeg har brent meg mer enn en gang på det som så ut som en kompetent hundeinstruktør.

  • 3. august 2017 at 00:15
   Permalink

   Å det er SURT å bet masse penger for det!!!!

 • 1. august 2017 at 23:23
  Permalink

  Som nettopp fersk hundeeier, så betyr dette med en god instruktør veldig mye. Det er ikke lett å finne gode instruktører der ute, som faktisk KAN å lære oss om hundehold og trening på en god måte. Og, nettopp, hvis snart “hvem som helst” kan kalle seg instruktør, ja da blir det utrolig vanskelig. De aller fleste ser jo gjerne opp til en instruktør i tillegg! Jeg ser opp til en instruktør som har utdannelse, og gjerne en del erfaring innenfor det de driver med, nok til å veilede oss gjennom både gode og dårlige stunder i hundeholdet vårt. Jeg vil mye heller gå til ei med erfaring og som har bygget seg kunnskap, en ei som har lest i en bok om atferd, trening og problemløsning, men kommer du dit med et problem, så går du hjem med mer problemer… Det er helt utrolig, spør du meg, at folk kan kalle seg spesialister, instruktører. Ja, til og med utdannelse for hundetrenere, som etterpå går og tror de er bedre på hund enn en NKK godkjent instruktør eller en med mange års praktisk erfaring!. Men du har veldig rett, og jeg tror mange har samme tankene som deg her. Jeg skjønner egentlig godt at disse “liksom-instruktørene” drar litt energien ut av både deg og flere som faktisk er gode instruktører i det dere holder på med, i tillegg ødelegger de jo ganske mye også. Veldig godt skrevet, du er nok ikke alene om dette!

 • 2. august 2017 at 10:38
  Permalink

  Halleluja Marianne! Kunne ikke vært mer enig. ?

 • 3. august 2017 at 17:59
  Permalink

  Det har jo blitt sånn Marianne! Man setter folk til å ha valpekurs som ingen erfaring har i det heletatt! Kurs som etter min mening er de viktigste kursene og som trenger de flinkeste innstruktørene! Jeg slenger meg på det med Elite-øvelsene! Man har jo dommere nå som knapt nok har startet i “gamle” Elite-klassen! Som skal stå å fortelle deg hvor elendig du går osv. Og da snakker jeg ikke om de som har dømt i 30-35 år eller de som selv er aktive i lydighetsringen! Jeg bare lurær!!!!

  • 4. august 2017 at 07:32
   Permalink

   Ja, enig.

Comments are closed.